Teravih namazı camilerde kılınacak mı? Son dakika Diyanet’ten açıklama!
Ramazan Ayı 23 Nisan’da başlayacak. Ramazan ayıyla birlikte merak edilen soruları Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş cevapladı […]
Ramazan Ayı 23 Nisan’da başlayacak. Ramazan ayıyla birlikte merak edilen soruları Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş cevapladı. A Haber kanalında yayınlanan programda açıklamalarda bulunan Erbaş, Corana Virüs’le mücadele kapsamında alınan tedbirlere yönelik açıklamalarda bulunurken, onbir ayın sultanı Ramazan ayında teravih namazı kılınacak mı yoksa evlerde mi kılınacak sorusunu yanıtladı. İşte detaylar…
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan son dakika açıklaması geldi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, A Haber’e konuk oldu ve gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Erbaş, corona virüs salgını sebebiyle kapatılan camilerin Ramazan’da açık olup olmayacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erbaş ayrıca Teravih namazı camilerde kılınacak mı? Sorusunun da cevabını verdi. İşte detaylar…
“TERAVİH EVDE KILINACAK”
Erbaş, “Ramazan’da camiler açık olacak mı?” sorusuna “Şimdi burada önemli olan cemaatle namazın kılınmamasıdır. Biz 15 gün önce camilerimizi cemaatle namaza kapattı. Ferdi olarak gündüz camiler ziyaret edilebilir. Ancak cemaatle namaz söz konusu değil. Corona virüs salgını sürdüğü sürece Ramazan’da da teravih namazları kılınmayacak. Teravih namazı evde kılınacak” şeklinde cevap verdi.
“EVLERDE CEMAAT YAPILABİLİR”
Evlerin mescit haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Erbaş, “Çocuğumuzla teravih namazı kılabiliriz. Namazlarımızı kılabiliriz. Fertlerde karantina yoksa 2-3 kişi cemaatte yapabiliriz” dedi.
CORONA VİRÜSTEN ÖLENLER ŞEHİT SAYILACAK MI?
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yen tip corona virüs (Kovid-19) dolayısıyla hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının şehit sayılıp sayılmayacağına dair bir soruyu, salgın hastalık nedeniyle ölenlerin ‘hükmen şehit sayılacağını’ söyleyerek ve “Umuyoruz ki salgın nedeniyle vefat eden kardeşlerimiz şehitlik mertebesine ererler” ifadeleriyle yanıtladı.Yaşamını yitiren doktorların ‘hükmi şehit’ sayılabileceğini söyleyen Erbaş’ın ifadeleri şöyle:
“Şehitlik, peygamberlikten sonra en büyük mertebedir. Hakiki şehit; vatan uğruna, bayrak uğruna, namus uğruna canını feda eden askerlerdir, polistir. Hakiki şehit olarak bunları değerlendiriyoruz. Fıkıhta bir de ‘hükmi (hükmen) şehitlik’ vardır. Bunlar da depremde, yangında, selde, denizde boğulmuş olanlar ve salgın hastalıklara yakalanarak vefat etmiş olanlar hükmen şehit olarak kabul edilir. Hadis-i şerifte bunlar yer almaktadır. Umuyoruz ki bu salgın hastalık nedeniyle vefat eden kardeşlerimiz şehitlik mertebesine ererler.”
Teravih namazı corona virüsü salgını nedeniyle camilerde kılınamayacak. İlk teravih bu sene 23 Nisan akşamına denk geliyor.
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR, NASIL KILINIR?
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer’in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer’in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır.
Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.